Banca bogaților din SUA rămâne fără depozite. Clienții au retras peste 100 de miliarde de dolari

de: Anca Lupescu
25 04. 2023

Clienții First Republic Bank au retras peste 100 de miliarde de dolari din conturile lor în primele trei luni ale anului, pe fondul îngrijorărilor legate de sănătatea sistemului bancar mondial.

Clienții americani ai marilor bănci își retrag depozitele

Banca americană spune că depozitele sale au scăzut cu peste 40% de la sfârșitul lunii decembrie.

Acest lucru se întâmplă după ce gigantul bancar elvețian Credit Suisse a dezvăluit ieri amploarea crizei bancare care a declanșat luna trecută salvarea sa cu sprijinul statului.

O serie de prăbușiri ale bănci au generat temeri privind o criză în acest sector.

„Odată cu închiderea mai multor bănci în luna martie, ne-am confruntat cu ieșiri de depozite fără precedent”, a declarat directorul financiar al First Republic, Neal Holland.

„Lucrăm la restructurarea bilanțului nostru și la reducerea cheltuielilor și a împrumuturilor pe termen scurt”, a adăugat el.

First Republic a mai spus că intenționează să reducă costurile prin eliminarea a 20% până la 25% din forța sa de muncă în următoarele luni.

Acțiunile băncii au scăzut cu 20%

Acțiunile băncii au scăzut cu peste 20% în tranzacțiile prelungite de la New York după ce a făcut anunțul.

Luna trecută, un grup de mari bănci americane a injectat 30 de miliarde de dolari în First Republic, care fusese considerată ca fiind în pericol de faliment.

Autoritățile de reglementare americane au calificat această măsură drept „binevenită”, în timp ce băncile, conduse de JP Morgan și Citigroup, au declarat că acțiunea reflectă „încrederea” lor.

Problemele din sectorul bancar au ieșit la iveală în SUA la începutul lunii trecute, când Silicon Valley Bank, care era al 16-lea cel mai mare creditor din țară, s-a prăbușit în cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace.

Acest lucru a fost urmat, două zile mai târziu, de falimentul băncii Signature Bank din New York.

Autoritățile au intervenit pentru a garanta depozitele dincolo de limitele obișnuite, în încercarea de a preveni alte retrageri ale depozitelor bancare, scrie BBC.

Luni, gigantul bancar european Credit Suisse a declarat că 61,2 miliarde de franci elvețieni (69 miliarde de dolari) au părăsit banca în primele trei luni ale anului.

Anunțul a fost făcut în ceea ce se așteptau a fi ultimele sale rezultate financiare, înainte de finalizarea vânzării sale forțate către rivalul UBS.

Băncile centrale din întreaga lume – inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei – au majorat brusc ratele dobânzilor în încercarea de a limita inflația.